Báthori Panoptikum - Nyírbátor

látnivalók Nyírbátorban

Báthori Panoptikum - Nyírbátor

A Báthori Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit eleveníti meg. Öt képben 45 figura élethű nagyságban jeleníti meg a XVI – XVII. század legfontosabb történéseit, miközben több neves, illetve “hírhedt” történelmi személyét is életre kelti. A megalkotott figurákon minden egyes szőrszál és ránc hihetetlen aprólékossággal van kidolgozva.

Báthori Erzsébet, a híres Báthori család ecsedi ágának a leszármazottja, 1560. augusztus 7-én látta meg a napvilágot Nyírbátorban, Báthori György és Báthori Anna leányaként. A grófnő a titkokkal övezett asszony figurájaként írta be magát a történelembe. Számos rejtélyes történet terjedt el róla. Ezek szerint okkult tudományokkal foglalkozott, szépségének, fiatalságának megőrzéséért szolgálóleányokat kínzott, vérüket vette és abban fürdött.

Erzsébetet már 11 éves korában eljegyezték a nála öt évvel idősebb Nádasdy Ferenc gróffal. Frigyüket négy évvel később tartották meg óriási pompában. Férje a csejtei kastéllyal és a körülötte fekvő 12 faluval kedveskedett neki. Mivel Erzsébet az ország egyik leggazdagabb családjának szülötte, férje halála után már jelentősebb vagyonnal rendelkezett, mint II. Mátyás király.

A Báthori-Nádasdy vagyon reményében a csejtei birtokán visszavonultan élő özvegyet ellensége, Thurzó György nádor tartóztatta le, azzal a váddal, hogy hatszáznál is több lány életét oltotta ki, melyet valós tényként kezeltek, jóllehet bűnösségét sohasem bizonyították be. Az ítélet szerint élete végéig Csejte tornyában raboskodott. A koncepciós perben Erzsébet politikai összeesküvés áldozata volt.

A Panoptikum jelenetében a méltóságteljesen álló Erzsébettel szemben vádlói, II. Mátyás, Thurzó György és Báthori Gábor, az unokaöcs is megelevenednek.

A Kenyérmezei csata - amely Nyírbátorhoz kötődik - nem csupán történelmi, hanem művészettörténeti jelentőséggel is bír. A hagyomány szerint Báthori István vajda az ütközet előtt fogadalmat tett, miszerint ha Isten győzelemre vezérli a keresztény magyar harcosok csapatát, templomot emeltet majd a Mindenható dicsőségére Nyírbátor városában.

A Báthori István és Kinizsi Pál által vezetett magyar sereg Kenyérmezőnél csapott össze 1479. október 13-án az Isza bég irányítása alatt álló portyázó török seregekkel. Bár a csata kezdetén úgy tűnt, a vereség elkerülhetetlen, végül mégis győzelmet aratott a keresztény had. Báthori István - fogadalmához hűen - mindjárt két templomot is építtetett. Ezek egyike a mai református, a másik a minorita templom; mindkettő a magyarországi késő gótika igazi gyöngyszeme.

A Báthori Panoptikumban megelevenednek a győztes csata utáni pillanatok, magával Báthori Istvánnal és az őt körülvevő, éljenző katonákkal, a fogságba esett török foglyokkal.

Nyírbátor történelmet alakító esemény helyszínévé is vált a XVI. század derekán. Itt kötötték meg 1549. szeptember 8-án Fráter György és Ferdinánd király megbízottai az Erdély és a Királyi Magyarország egyesülését kimondó egyezményt, amelyet bátori egyezménynek neveznek. A három részre szakadt ország újraegyesítése a magyar politikai közélet egyik legfontosabb célja volt.
A Panoptikumban a tárgyalás pillanatának részeseivé válhat a látogató: a történelmi Magyarország domborzati térképénél tanácskozó Fráter Györggyel,Báthori Andrással, és I. Ferdinánd biztosával, Salm Miklós országos főkapitánnyal. Megállapodásuk értelmében szállt vissza a magyar királyságra Erdély a tiszántúli részekkel.
Település ismertető
  • Nyírbátor

    Nyírbátor Magyarországon, a Nyírség szívében található. A 13500 lakosú város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye le...

Szállások Nyírbátorban



és környékén