Bagolyvár - Makó

látnivalók Makón

Bagolyvár - Makó

align=left A makói Református nagyiskola (a köznyelvben gyakran csak Bagolyvár, Nagy Oskola vagy Öregiskola) a város legrégebbi emeletes iskolája; klasszicista stílusban épült 1820-ban. Felépítése után még 55 évig, 1875-ig a református népiskola működött benne.

Utána 1880-ig református algimnáziumként funkcionált, majd a községi polgári fiúiskola kapott benne helyet. 1895-től református nép-iskola, 1923-tól református polgári fiúiskola működött benne. 1927 és 1944 között a Református Bethlen Internátus működött benne.

Az új rendszerben államosították az iskolákat, ezért egyházi célokat szolgált, később a Pedagógus Szakszervezet székháza lett. Kásőbb a Kálvin Téri Általános Iskola része lett; az iskolaösszevonások eredményeképpen később a Belvárosi Általános Iskola és Művészetek iskolája, majd a Belvárosi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet hasznosította. 2007 szeptemberétől a Makói Általános Iskola Belvárosi tagintézményének része. Fölszintjén étkező, emeletén az iskolai könyvtár működik.

align=right Az épület falán emléktáblán örökítették meg három, a Nagy Oskolához kötődő személy nevét: Szirbik Miklósét, aki itt tanított; Tömörkény Istvánét, aki 1877–től 1780-ig az iskola növendéke volt; és Szegedi Kis Istvánét, aki - az emléktábla szövegével ellentétben - nem alapítója, csak látogatója volt az iskolának. Erdei Ferenc 1920 és 1921 között itt végezte a népiskola negyedik osztályát.

Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén