Babits Mihály Emlékház - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Babits Mihály Emlékház - Szekszárd

align= left Babits Mihály szülőháza, - vagy ahogyan a szekszárdiak nevezték - a Kelemen-ház 1780 körül épült, copf stílusban; ma is eredeti állapotában áll. A költő nagyapja, Kelemen József 1852-ben, szekszárdi letelepedésekor vásárolta meg. Az épületben 1967-ben nyílott az első kiállítás. 1983-ra - a költő születésének 100. évfordulójára - pedig szülőháza teljes egészében múzeummá vált.

A kiállítás földszinti része a "Halálfiai", Babits Mihály önéletrajzi ihletésű, szekszárdi témájú regényének helyszínét és alakjait eleveníti meg. A költő gyermekkorának első hat évét töltötte a szülői házban, később pedig - diákként és fiatal tanárként - a szünidőkben gyakran tartózkodott itt.

Az első szoba édesanyjáé, Kelemen Auróráé volt. Ezen ágyon született 1883. november 26-án Babits Mihály. A család fogadószobájában a piros szalongarnitúrája mellett anyai nagyanyja, Raácz Innocentia - becenevén Cenci - íróasztala áll. Az asztal lapján Cenci néni jellemzése olvasható a Halálfiai-ból. Mellette Babits Mihály első gyermekkori verse, melyet Köszöntő címmel írt édesapja nevenapjára.

align=right A harmadik szoba volt Babits Mihály szobája. Az ablak közelében áll az a sublót, melynek felső fiókja íróasztallá alakítható át. Ezt használta a költő diákkorában, ide rejtette első írásait. A sublót melletti vén fotel, "gondolkodó szék" - mint sok régi bútor - Babits fiatal korában az előhegyi szőlőbe került. Babits kinn a tanyán szeretett ebben a fotelben üldögélni, a Halálfiai-n is ebben dolgozott. A diákszobához egy kisebb helyiség is csatlakozik. Ha Babits Szekszárdon tartózkodott a két szoba között mindig nyitva állt az ajtó: a költő gondoltaiba merülve fel-alá járkált, s így fogalmazta verseit.

Az emeleten a költő életútját követhetjük nyomon dokumentumok, kéziratok, fényképek segítségével. Itt található az a két szoba is, mely Babits Mihály könyvtárát idézi meg. Babits halála után Török Sophie a költő könyvtárának nagy részét a Baumgarten Alapítvány székházába költöztette; ezt az épületet azonban bombatalálat érte a háborúban, így a könyvek java része megsemmisült. A könyvszekrényben a megmaradt kötetekből láthatunk válogatást.

További információk:
Babits Mihály Emlékház
Szekszárd Babits Mihály utca 13.
Tel: +36 (74) 312-154
Nyitva tartás:
Ápr. 1-szept. 30.: K-V 9-17;
okt. 1-márc. 31.: K-Szo 9-15
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén