Artézi kút - Szentes

látnivalók Szentesen

Artézi kút - Szentes

A volt megyeháza előtt fúrták a város első - az Alföld harmadik - ártézi kútját 1885-1886-ban, Zsigmondi Béla irányításával. A 312 méter mély kutat Franciaországból származó szoborcsoport díszítette. 1934-ben bontották le, majd 1996-ban építették újjá a mai Luther téren.

align=left Történetének kezdete 1884 őszéig nyúlik vissza. A szomszédos Hódmezővásárhely példáját követve, a Szentes-Vidéki Takarékpénztár igazgatósága a közegészségügy javítása érdekében elhatározta egy Szentesen fúrandó ártézi kút finanszírozását. A kivitelezésre Zsigmondy Béla (1848-1916) budapesti gépészmérnököt, a vásárhelyi kutak készítőjét kérték fel.

A kalázi homok-kőből készült medence, valamint a Franciaországból hozatott szoborcsoport egy évvel később épült meg. A főtéri díszkút 1887. május 14-én nyerte el végleges formáját; ünnepélyes átadására július folyamán került sor.

align=right A díszkút az 1920-as évek végén komoly veszélybe került. Ez összefüggésben volt a Horváth Mihály és Kossuth Lajos szobrok elkészülésével, amelyeknek az alkotói - Kisfaludi Strobl Zsigmond és Tóth István - úgy nyilatkoztak, hogy szobraik számára legalkalmasabb helynek a Kossuth teret tartják. A Horváth Mihály szobrot a megyeháza elé kívánták felállítani, a díszkút azonban útban volt.

A képviselő-testület megszavazta a kút azonnali elbontását. A szakértők megállapították, hogy az ártézi kút felépítményének - mint az első ártézi kút emlékének - történelmi jellege van ugyan, művészeti emlék becsével azonban nem bír, tehát nem tekinthető műemléknek. A a tényleges bontásra majd csak 1934 májusában került sor.

align=left Az 1934-ben bekövetkezett bontás után azonban a korabeli újság arról adott hírt, hogy a lebontott felépítményt egyenlőre a sóház udvarában raktározták el. Tizenkét évig itt rozsdásodtak a szobrok, amikor 1946-ban ismét felmerült a kút helyreállítása. Ezúttal a Széchenyi-ligetben akarták felállítani, de a megvalósítás elmaradt.

Hosszú lappangás után a szobrok az 1970-es évek végén előkerültek. 1981-ben tanácsi határozat született a kút felállítására nézve. Végül csak hosszú idő után, 1996-ban építették újjá a mai Luther téren.
Település ismertető
  • Szentes

    Szentes város Magyarország dél-alföldi régiójában, azon belül Csongrád megyében, a Tisza és a Hármas-Körös...

Szállások Szentesen



és környékén