Árpád Gyógy- és Strandfürdő - Békéscsaba

látnivalók Békéscsabán

Árpád Gyógy- és Strandfürdő - Békéscsaba

Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsabán a városközpont közelében, jól megközelíthetően helyezkedik el az Árpád sor és az Élővíz-csatorna között. Az Élővíz-csatorna melletti fekvés különleges természeti határt alkot, remek lehetőség a természeti környezet kialakítására.

align=left A strandfürdő az 1912-ben telepített Árpád-liget szomszédságában, Illés Dávid tervei alapján épült 1922-ben. A standfürdő kezdetben egyetlen nyitott vasbeton úszómedencéből állt. A meglévő strand élővíz-csatorna felőli részén az eredeti fedett, török-fürdő jellegű épület a századelőn 1927-ben épült.

Az épületet a Békéscsabai Fürdő RT. útján Békéscsaba város lakossága Dr. Bertóthy István polgármester vezetésével építette. A terveket Böhm Henrik és Hegedűs Ármin műépítészek készítették Ez a gőz- és tisztasági fürdő bővült aztán, és lassan nagyvárosi strand lett. A fürdő 1000 méter mélységűre tervezett mélyfúrású kútjának fúrása 430 m-nél megakadt. Ezt követően a strand területén több hideg vizes kút létesült, mely a strandmedence vízellátását, illetve felmelegítve a gőzfürdő meleg vízzel való ellátását biztosították.

Az első sikeres hévízkút 1959-ben létesült. Az 1960-as évek közepén az uszoda és a lelátó megépítésével kapcsolódott össze a liget és a fürdő. 1964-ben új 50 m-es úszómedence létesült, amelyet 1970-ben vízvisszaforgató berendezéssel láttak el. A század eleji meleg vizes kis fürdőből az 1960-as évektől úgy lett nagy városi strand, hogy átfogó és minőségi fejlesztés nem történt.

align=right A 2002-2003. években lezajlott felújításnak az volt a célja, hogy minden szempontból a század igényeinek, a természet és környezetvédelemnek, valamint a közegészségügy követelményeinek megfelelő és egyre több turistát is kiszolgáló fürdőlétesítmény alakuljon.

Megújult az uszoda a lelátóval, a termál medencék, a gyermek medence, a téli fürdő gyógymedencéi a szaunával, a gőzfürdővel és öltözőkkel. Új élmény- és tanmedence, játszótér, büfék kerültek kialakításra. A fürdőben a medencék és a sportpályák között ligetes, és napos területek váltják egymást. Egyéni, kifejezetten családias hangulatával a város gyöngyszemévé vált, amit a környékre érkezők sem hagynak ki.

align=left A strand- és tanmedence az óriáscsúszdával, valamint a gyermekmedence a nyári szezonban (májustól szeptemberig) várja a látogatókat. Az 1200 m2-es élményfürdőben pezsgőpadok, napozó sziget, pezsgőfürdő, és örvény található.

Cím:
Békéscsaba, Árpád sor 3.
Tel.: 66/ 549 - 800
Település ismertető
  • Békéscsaba

    A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. B...

Szállások Békéscsabán



és környékén