Alsóvárosi templom és kolostor - Nagykanizsa

látnivalók Nagykanizsán

Alsóvárosi templom és kolostor - Nagykanizsa

align=right Az alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József plébániatemplom, a város legértékesebb műemléke. 1702-14 között épült a lebontott vár tégláiból a ferencrendi szerzetesek számára. A templom főhajós és egy mellékhajós rendszerű. A falakon és a szentély kupoláján stukkós domborművek, a falak mentén díszes mellékoltárok láthatóak. A szenteltvíztartót eredeti török sírkőből faragták. A főoltár képét C. F. Sambach festette 1770 körül.

Ennek és a szószéknek a város kegyura, gróf Batthyány Lajos volt a megrendelője. A városi testületek és polgárok által készíttetett oltárképek és faragványok a ferences ikonográfiát követik, valószínűleg a rendi műhely munkái. A legnagyobb érétkűek a barokk faszobrok, megtekintésre érdemesek a sekrestyében lévő faragott barokk szekrények is. A templom alatt nagy kripta van.

Ugyancsak barokk stílusú a kétszintes kolostor. Fő része egy belső udvart körülzáró négyszögletes épület, ehhez kapcsolódik egy L alakú szárny. Tágas ebédlőjének a mennyezeti freskói tönkrementek, szép intarziás ajtaját a múzeum őrzi. A kolostorban 2001-ig a kanizsai Városi Könyvtár működött, ma újra egyházi tulajdon.
Település ismertető
  • Nagykanizsa

    Nagykanizsa közepes méretű megyei jogú város Zala megyében. A Nagykanizsai kistérség központjaként számos tel...

Szállások Nagykanizsán



és környékén