Állatpark - Nyíregyháza

látnivalók Nyíregyházán

Állatpark - Nyíregyháza

A Nyíregyházi Állatpark 24 hektáros területével a legnagyobb az országban; a legszebb, mert a természet adta kincseket szinte érintetlenül hagyva illeszkedik környezetébe; a "legállatibb", mert lakói természetes élőhelyükhöz hasonló miliőben élnek; a leggazdagabb, mert vidéken itt található a legtöbb faj (300) és a legtöbb egyed (mintegy 3500); a legegyedibb, hiszen csak itt látható például fehér tigris, arapapagáj, adax antilop, sávos manguszta, cápa; a legáttekinthetőbb, mert a látnivalókat kontinensenként csoportosították; a "legújabb", mert szakemberei minden évben újabb szenzációval rukkolnak elő.

align=left A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum, és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. A 24 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, a rendezés célja az volt, hogy aki meglátogatja a parkot, az végigjárhassa a Földet és megismerhesse az egyes földrészek állatvilágát.

Jelenleg 270 faj 2500 egyede tekinthető meg. A parkba belépve elsőként a 2003-ban készült sarkvidék kompozícióval találkozik a látogató. A vendégeket a pingvinek sziklája fogadja, és egy hangulatos barlangrendszeren keresztül juthatunk el a jegesmedvék szigetéig, ahol üvegfalon át, víz alatt is megfigyelhetjük a hófehér macikat, majd a fókák medencéje és a rénszarvas domb tárul szemünk elé.

align=right A továbbiakban Ausztrália és Dél-Amerika pampáinak állatvilágával lehet megismerkedni. A park közepén található az a trópusi madárház, amely a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkezik a főváros után.

A madárházban elsősorban tenyésztés folyik. Ide a látogatók nem tekinthetnek be, csak a külső röpdékben figyelhetik meg a nagytestű papagájokat. Háromféle arapapagájt,a kékhátút, a zöldszárnyút és a katona arát mutatjuk be, ezek közül a kékhátú és a zöldszárnyú arából összese 6 pár folyamatosan költ, egy részük fel is neveli a fiókát, de vannak olyan kis madarak, akiket mesterségesen nevelnek gondozóink. Közel félszáz arapapagájt láthatnak itt a külső röpdékben. Szintén költ a parkban a jákó, a fehérbóbitás kakadu, a narancsbóbitás kakadu, valamint a goffini kakadu.

A közel 2 hektáros Afrika-panoráma parkunk legnagyobb területű állatbemutatója. Az egzotikus földrész állatvilágát illusztráló legérdekesebb látvány az oroszlánokat két helyszínen is bemutató terület. A nagyobbik az 1000 négyzetméternyi alapterületű, az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Itt jelenleg egy hím egy nőstény és kölykeik élnek együtt, míg egy másik helyszínen egy hím és négy nőstény alkotja a közösséget.

A nagymacskákkal átellenben antilopok és zebrák vágtatnak, s a páván dombon is élénk a mindennapos élet. Természetesen állatkertünkből a zsiráf család sem hiányozhat, akik idestova ötödik éve élnek közöttünk, s azóta már négy kis zsiráf is világra jött. A legifjabb a kis Kvagga, aki már a harmadik nemzedéket képviseli nálunk. Az Észak-Amerikát bemutató terület indiántáborral fogadja a gyermekeket, s játék közben megismerkedhetnek a kontinens jellegzetes állataival, a pumával, a mosómedvével és az amerikai bölénnyel.

A park fontos célja, hogy bemutassa Magyarország állatvilágát, ennek fontos eleme a Magyar Parasztudvar. A parasztudvar kialakításakor arra törekedtek az Állatpark vezetői, hogy az ősi építészetet követve és a népi hagyományokat felelevenítve mutassanak be valamennyi őshonos háziállatot. Láthatjuk a használati tárgyakat, sőt kipróbálhatják a kecskefejést, vagy a csirke etetést is. Az istálló tetőterében régi képek és szerszámok illusztrálják a gazdálkodó ember életét.

A Magyar Ősparkban a Kárpát-medence állatvilága ismerhető meg. Kipróbálható az őseink lakhelyéül szolgáló jurta, megtekinthetőek a korabeli használati tárgyak. Nem csak azt láthatjuk, hogy egykoron milyen állatok éltek itt a térségben, hanem ember és állat kapcsolatát, egymáshoz való viszonyát is. Az ázsiai földrész állatvilága, több helyen is megjelenik. Ezt az állatbemutatót, nem sikerült egy területre koncentrálva megépíteni. Így a majmok a trópusi házban, a madarak a madárházban élnek.

Az akvárium-házban a trópusi, illetve a mediterrán tengerek élővilága látható, de egy labirintuson végighaladva, ízelítőt kaphat a látogató a édesvizek változatos élővilágából is, ahol az Amazonas valamint a Tanganyika-tó halait mutatjuk be. Az első tengeri medencékben különleges korallok élnek, őket követi a muréna, majd a korallszirtek színes állatvilága, közel 30 féle színes hallal. A tenger mérgező élőlényeit a tűzhalak és a kőhal képviseli.

align=left 2002-ben avattuk a park közepén található Trópusi házat, ahol megelevenedik a trópusi esőerdők állat- és növényvilága. Az ide telepített madarak, nem csak színes tollazatukkal, hanem különleges hangjukkal is hozzájárulnak az őserdő atmoszférájához. Itt röpködnek a legkisebb fénypapagájok és a hatalmas csőrű tukánok is Itt található a majombemutató jelentős része, a világ legkisebb selyemmajmocskái éppúgy láthatók, mint a legnagyobb fán élő emberszabású majom, az orangután.

Parkunk büszkesége Magyarország állatkertben tartott legnagyobb óriáskígyója, a kockás piton, de bemutatjuk itt az Amazonas mocsarainak lakóját, a zöld anakondát. A koronás darvak, íbiszek röpdéi mellett elhaladva kijutunk a mediterrán kertbe, ahonnan erdei sétány vezet a majomerdőbe. Itt a hosszúfarkú makik között sétálhatunk. 2004 májusában, 30. születésnapunkon Pillangókertet avattunk. A Trópusi ház és a majomerdő szomszédságában elterülő mediterrán kertünkben nyaranta egy-egy hónapon át csodálhatjuk meg a szemünk előtt kikelő lepkéket. Az Állatparkba még bábként érkeznek, szorgos és szakértő kezek helyezik el őket a bábszekrénybe, ahol megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett kelnek ki a csodálatos színekben játszó pillangók. Ám lepkeformában csak pár hónapig élnek, ezért csak a nyári hónapokban tekinthetők meg.

Ausztráliát jelképező kifutót, a benett kenguruk, a kakaduk és az emuk népesítik be. A közel 20 fős kenguru csapatunknak egy árnyas erdőt kerítettünk be, ahol bőséges a szaporulat. Az emu Ausztrália nagy futómadara, novemberben rakja le sötétzöld tojásait, és volt már rá példa, hogy a legnagyobb télben keltek ki az emu csibék Természetvédelmi szempontból a parknak nagy jelentősége van, mivel a kihalófélben lévő fajoknak megvan a lehetőségük arra, hogy nyugodt körülmények között fejlődjenek, szaporodjanak, mind a növény, mind az állatvilágban.

Az állatok nagy része az európai tenyésztési programok (EEP) keretén belül került az Állatparkba, nem kiselejtezett állatok lettek ideirányítva, hanem kizárólag fiatal és szaporodóképes egyedek alkotják az állomány döntő részét. Az idekerült állatok genetikai értelemben véve is nagy értéket képviselnek, éppúgy a tenyésztési program számára, mint a faj fennmaradása szempontjából.

A többi állatkerttől eltérően az a helyzeti előny is megadatott a parknak, hogy fiatal állatkert lévén nem örökölt rossz kivitelezésű beton és vasrácsos ketreceket, hatalmas erdős területeken állnak rendelkezésére, amelyek lehetővé tették új, modern kifutók építését.

Állatparkunk fontosnak tartja a hazai fauna és az élőhelyek megóvását, ezért a védett és fokozottan védett fajok sérült egyedeinek mentésében, gyógyításába együtt dolgozik a helyi természetvédelmi szervezetekkel. A befogadott sérült, állatokat folyamatos egészségügyi ellenőrzés mellett, a meglévő gyűjteménytől elkülönítve, a karantén épületben kezeljük és gyógyítjuk. A park a ritka és veszélyeztetett fajok megmentése és szaporítása, valamint az állatok életkörülményeinek javítása mellett fontos feladatának tartja az oktató és nevelő munkát.

A parkot minden évben jelentős számú látogató keresi fel különböző indokokkal, az idelátogatókat számos érdekes látnivaló fogadja, mely minden korosztály számára képes újat mutatni, és tanítani valamire. Nem mindegy, azonban, hogy egy ilyen intézmény milyen koncepciót követ, és milyen módon képes hatni az idelátogató tömegek részére. E park számos lehetőséget nyújt ismeretterjesztő és kulturális programjai segítségével. Az ismeretterjesztő programokban fontos helyet kapott a természetvédelem, és a környezetvédelem.

Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő
Tel.: 42/479-702
Nyitva tartás:
H-V 9-19
Település ismertető
  • Nyíregyháza

    Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lako...

Szállások Nyíregyházán



és környékén


Kapcsolódó Tartalom