Ali pasa dzsámija - Szigetvár

látnivalók Szigetváron

Ali pasa dzsámija - Szigetvár

align=left Az Ali pasa dzsámi, mai néven Szent Rókus templom, a Zrínyi téren található. A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre. A törökök kiűzését követően a római katolikus plébániatemplommá alakították át, majd 1788-ban a Szent Rókus tiszteletére szentelték fel. Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették.

A dzsámi előterét barokk torony foglalta el. Alaprajza négyzet alakú, ablakai és ajtói szamárhátívesek, a sarkokban szalaktit díszítés látható.
A kupolát Dorffmeister István freskója díszíti, amely 1788-ban, a visszavétel 100. évfordulójára készült el. A freskón két témát örökített meg a festő, Zrínyi és Szulejmán halálát, vagyis a vár elestét, és a vár visszavételét.

align=right A festő Zrínyit az antik mitológia Anteuszhoz hasonlítja. Marcona török harcosok emelik a magasba. Mögötte a magyar zászló látszik címerpajzsal és a kétfejű osztrák sassal. A Zrínyi körül csoportosuló törökök képe rendkívül változatos, tarka. A háttérben az ostrom alatt elhunyt Szuljmán látjuk ravatalon egy nyitott sátorban. A halott szultán felett zászlai és fegyverei látszanak.

A második képen egy édesanyát látunk, az egyház jelképét, akit gyermekei, a keresztény katonák oldoznak ki bilincseiből. Ezen a képen a festő saját magát is megörökítette.

A harmadik egységet a várból kivonuló törökök alkotják. Ezen a képen örökítette meg a várat felszabadító Vecchi Gábor ezredest a festő.
Az oltárkép ugyancsak Dorffmeister alkotása (Szent Rókus a keresztre feszített Megváltóval).

align=left II. József egy 670 kg-os harangot adományozott a templomnak. A harangot újra öntötték, jelenlegi súlya 630 kg. Virágok, szőlőfürtök, levelek, valamint szentek domborművei díszítik, valamint két feliratot találhatjuk rajta. Ez a harang szólal meg szeptember 7-én a hősök emlékére. A templomot 1911-ben Schulek Frigyes és 1973-ban Bozó Pál tervei alapján építették újra.
Település ismertető
  • Szigetvár

    Szigetvár dél-dunántúli település, Baranya nyugati szélén helyezkedik el, a Zselic déli oldalán. Népessége 1...

Szállások Szigetváron



és környékén