x

Kulináris örömök Svájcból recepttel

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Kulináris örömök Svájcból recepttel

Feltöltve: 2011-06-01

Nem is gondolnánk, hogy Svájcba nem csak a kilométeres hegyek, a sízés vagy a túrázás, de a finom falatok miatt is érdemes ellátogatni. Bár a svájci konyha nem világhírű, de francia, német és olasz hagyományokból építkező gasztronómiája mégis világszínvonalú.

Ahogy azt Esther Grob-tól, Zürich Idegenforgalmi Hivatalának vezetőjétől megtudtuk, a svájci kulináris örömök megtapasztalásának egyik legjobb helyszíne Zürich, az ország legnépesebb városa.

Zürichi klasszikusok

Számos ház, amely a 11-18. század között a céhmesterek lak- és munkahelye volt, ma étteremként működik. Az egyik legismertebb zürichi specialitás a gombás borjúragú röszti burgonyával, amelyet mindenkinek kötelező legalább egyszer megkóstolnia. A „Zürcher Geschnetzeltes” elkészítése otthon is pofon egyszerű, méltán remélhetünk elsöprő sikert vele a vendégek körében is.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg borjú
25 dkg friss gomba
1 kis fej hagyma
1 kk. olaj
2 dl fehérbor
2 dl főzőtejszín
2 dkg vaj
2 dkg liszt
egy csomag petrezselyem
só, bors

A forró zsiradékban hirtelen átsütjük a hússzeletek mindkét oldalát, lehetőleg úgy, hogy a húsokat a serpenyőt rázva forgatjuk meg. (Ha villával szúrunk bele, az értékes lé kifolyik.) Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát (nem kell lehántani a héját, csak alaposan megmosni a fejeket), az apróra vágott hagymát, sóval, borssal fűszerezzük és így főzzük néhány percig. Közben kis tálkában keverjünk ki olvasztott vajat liszttel. A raguhoz öntjük a fehérbort, kicsit hagyjuk elpárologni, beleöntjük a tejszínt is, és kis tűzön tovább főzzük. Ha nem elég sűrű a ragúnk, tegyünk bele a vaj-liszt keverékünkből. Forraljuk fel az egészet, míg kellő sűrűségű nem lesz. Végül vágott petrezselyemmel ízesítsük.


Röszti


1 kg burgonya
6 dkg vaj
30 dkg sajt
3 fej hagyma
só, őrölt kömény

Főzzük meg a burgonyát héjában, hámozzuk meg, majd reszeljük le. Olvasszunk vajat serpenyőben, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, azután a burgonyát, kis sót, őrölt köménymagot, s nagy lángon süssük hirtelen, míg aranybarna színt nem kap. Adjuk hozzá a sajtot, mikor kezd ráolvadni a burgonyára, egyenletesen oszlassuk el rajta, míg aranybarna kérget nem képez rajta. Végül fordítsuk meg a lepényt, hogy a másik oldala is megpiruljon.

Víz nem csak a csapból folyik

A városnak nem kevesebb, mint 40 strandja és fedett fürdője van, közülük 18 szabadtéri, amelyek a tavon vagy a folyóparton fekszenek. Ezek közül több este bárrá lényegül át, így kívül-belül kényeztethetjük testünket az üdítő folyadékkal. Svájc tavainak és a folyóinak vize a legtisztábbak közé tartozik a világon, szökőkútjai ivóvíz minőségű vizet csobogtatnak. Ha például megszomjazunk Zürichben, nyugodtan ihatunk a legközelebbi szökőkútból.

Amiről sokan nem tudnak

Zürichben található az Amprosium Hiltl, Európa első vegetáriánus étterme, amelyet az orvos utasítására vegetáriánus étrendre szorított tulajdonos 1898-ban nyitott meg. Az étterem népszerűsége 113 éve töretlen. De formabontó tervet eszeltek ki a Blinde Kuh tulajdonosai is. A Vak Tehén étteremben a vendégek teljes sötétségben étkeznek, csak szaglásukra, ízlelőbimbóikra, hallásukra és tapintásukra hagyatkozhatnak. A patinás Kronenhalle étteremben valamikor zenészek, színészek, költők és más művészek találkoztak. Sokan pénz helyett saját alkotásaikkal fizettek, amelyek azon nyomban a falra kerültek, így könnyen lehet, hogy egy eredeti Chagall, Picasso vagy Miró kép társaságában vacsorázunk.

Vendégcsalogató svájci módra

Aki a Zürich Idegenforgalmi Hivatal honlapján keresztül foglal szállást Zürichbe egy hétvégére, 50 frank értékű étteremutalványt kap ajándékba, ami nagyszerű lehetőség Zürich kulináris helyszíneinek felfedezésére. További információ: www.zuerich.com/temptation

A Swiss légitársaság naponta háromszor közlekedik Budapest és Zürich között. Repülőjegy foglalás >>