x

Kitört a Stromboli

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Kitört a Stromboli

Feltöltve: 2007-02-28

A Szicíliától északra fekvő kis sziget vulkánjából ma reggel óta ömlik a láva. A szakértők komolyabb kitöréstől tartanak.

A Stromboli legutóbb 2002-ben volt aktív, akkor a kitörés 10 méteres árhullámot okozott a tengeren.

A Szicília keleti csücskétől északra fekvő vulkán-szigeten 600 méteres magasságban megrepedt a kráter, és három lávafolyó tört elő, amely már elérte a tengert, ugyanazt az utat járva meg, amelyet 2002-ben, amikor Stromboli vulkánfala a tengerbe zuhant, hatalmas hullámokat csapva a magasba. Cunamitól tart az olasz katasztrófavédelem, attól, hogy Stromboli krátere megreped, és a hegy megint beleszakad a vízbe. 2002-ben a hatalmas víztömeg sebesülteket és jelentős kárt okozott, a tengerbe ömlő tűzforró láva pedig szabályosan felforralta a vizet.

Napok óta remeg a föld Itáliának ezen a részén, ahol egymás mellett sorakoznak a vulkanikus szigetek, a legnagyobb maga Szicília az Etnával. A kedd reggel feltörő láva rosszat enged sejtetni, a katasztrófavédelem betiltotta az erre haladó hajóközlekedést, a közeli Panarea és Lipari szigetének partszakaszáról elköltöztették a lakosokat, a vulkanológusok percről-percre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.
Forrás: Magyar Rádió