x

A világ legszebb vízesései

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A világ legszebb vízesései

Feltöltve: 2008-02-22

Ha igazán nagy zuhatagokat akarunk látni, külföldre, sőt a tengerentúlra kell utaznunk. Hármat szemeltünk ki a a világ legnagyobb és legmagasabb vízesései közül, amelyek egytől-egyig turisták ezreit vonzzák.

Az Iguazu-vízesés

Bár sem magasságát, sem vízhozamát tekintve nem ez Dél-Amerika legnagyobb vízesése, mégis a Brazília és Argentína határán lévő zuhatag az egyik leglátogatottabb természeti látnivaló a kontinensen. A vízesés legnagyobb része Argentínában van, ezért ha jól akarunk látni, a brazil oldalon kell állnunk. A vízesés leglátványosabbja az Ördög Torkának nevezett rész, ami egyetlen hatalmas önálló zuhatag. Ez a zuhatag a folyó vízhozamának felét nyeli el. A vízesésen másodpercenként 1746 köbméter víz ömlik át, de volt olyan időszak is, amikor 12 799 köbméteres vízhozamot regisztráltak. A vízesés környéke egyre jobban felkészültté válik a turisták fogadására, szinte bármilyen kategóriában találhatunk szállodát. A közeli városba Buenos Airesből és több brazíliai városból is naponta közlekednek repülőjáratok.

A Viktória-vízesés

A Victoria-vízesés a hasonló nevű nemzeti park területén, Zambia és Zimbabwe határán található és Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A vízesés egy közel 5 kilométer hosszan elnyúló ívelt vízfüggöny, amely négy különálló zuhatagra osztható, az Ördög Zuhataga, a Központi-zuhatag, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatag. A korábbiakhoz képest a hatalmas Zambezi folyó által táplált Victoria-vízesés kifejezetten kicsinek számít, már ami a vízhozamot illeti, "mindössze" 1088 köbméter másodpercenként. A Victoria eredeti neve Mosi-oa-Tunya, ami Dübrögő füstöt jelent.

A vízesés közvetlen közelében látogatói központ, étterem és szálloda várja a vendégeket, akik legtöbbször fakultatív program keretében érkeznek ide a környező országokból. Ha részt vehetünk egy dél-afrikai szafari-programon például, érdemes némi pluszpénzért ellátogatni ide.

Az Angel-vízesés

A Canaima Nemzeti Park területén lévő Angel-vízesés a világ legmagasabbika és itt található a legmagasabb, egybefüggő zuhataga is, ahol a víz, törés nélkül 807 métert zuhan. A vízesést a Gauja folyó táplálja, de korábban egy másik folyóról hitték, hogy vize az Angel-vízeséshez folyik. Később kiderült, hogy ennek a folyónak is van egy kisebb vízesése az Ayuan Tepui kanyonban, kilométerekkel arrébb. A vízesés magas vízállás idején három külön zuhatagra tagolódik. Az Angelt 1910-ben fedezte fel Ernesto de Santa Cruz, de az igazi feltérképezését egy pilótának, Jimmy Angel-nek tulajdonítják, aki 1937-ben járt erre és, akiről a vízesést később elnevezték. Ő volt az első nyugati ember, aki megpillanthatta ezt a természeti csodát.

origo.hu