x

Feketelistára kerülhetnek az utasaikat cserbenhagyó irodák

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Feketelistára kerülhetnek az utasaikat cserbenhagyó irodák

Feltöltve: 2007-11-30

Elfogadták az Európai Unió új turizmus politikájáról készített parlamenti jelentést Brüsszelben, amely szorosabb együttműködést eredményezne a tagországok között.

Az olasz Paolo Costa által készített jelentés szerint az EP feketelistára tenné az utasaikat külföldön hagyó utazási irodákat. A képviselők fejlesztenék az egészségturizmust, egyszerűbb és olcsóbb EU-vízumokat, továbbá egységes szálláshely-kategóriákat akarnak, olvasható az Európai Parlament honlapján. A jelentés szerint egyre többen egyénileg, utazási irodák közreműködése nélkül szervezik meg útjaikat. Míg azonban a szervezett utazási formákat irányelvben szabályozzák, hasonló fogyasztóvédelmi előírások nem vonatkoznak például bizonyos fapados légitársaságokra. A képviselők szerint „az anomáliát úgy kell orvosolni, hogy a 90/314/EGK irányelvet minden olyan honlapra ki kell terjeszteni, amely egynél több szolgáltatást kínál értékesítésre”.

A szakbizottság arra kéri a Bizottságot, „fontolja meg, mi lenne az a megfelelő megközelítés, amelynek révén az EU védelmet tudna kínálni az olyan utasoknak, akik külföldön ragadnak, mert csőd vagy szándékos visszaélés miatt a charterjárat üzemeltetője, a közvetítők vagy menetrend szerinti fuvarozók a szolgáltatást megtagadják”. A képviselők mindenesetre azt javasolják, hogy az ilyen üzemeltetők számára hozzanak létre az egész EU-ra kiterjedő feketelistát.

A jelentés kiemeli: „kölcsönösen egyszerűsíteni kell a vízumkérelmi eljárásokat, és csökkenteni kell a tagállamokba való belépésre jogosító turista vízumok árait”. A képviselők ezen túl a kishatárforgalmi szabályokat a szomszédos harmadik országokból érkező idegenforgalom elősegítésének új eszközeként is alkalmaznák. A szakbizottság minden uniós vízumpolitika alapelvként a többszöri belépésre jogosító vízumok kiadását ösztönözné.

A képviselők európai szinten egységesítenék a szálláshelyek minőségi követelményrendszerét, hogy a külföldre utazók egyértelmű és ellenőrizhető kritériumok alapján tudjanak választani. A szakbizottság ösztönözné az egészségturizmust, amelynek támogatásában szerinte nagyobb szerepet kell vállalniuk az egészségbiztosítóknak. Emellett „a biztosítási ágazat vállalkozásainak támogatást kell nyújtani ahhoz, hogy megoldást találjanak az egészségturizmus finanszírozását szolgáló, határokon átnyúló együttműködésre”. A képviselők szerint egyedi közösségi irányelv elfogadására van szükség, hogy meghatározzák a termálvizes üdülőhelyek elismerését és használatát. A jelentés külön foglalkozik az „akadálymentes turizmus” fejlesztésével. Ennek keretében például „akadálymentesítve” címkével jelölnék az olyan műemlékeket, szálláshelyeket, éttermeket, amelyekbe csökkent mozgásképességű turisták is gond nélkül bejuthatnak.

A képviselők megfontolnák annak lehetőségét, hogy „ifjúsági közlekedési igazolványt” hozzanak létre az Erasmus-, Leonardo- vagy Comenius-ösztöndíjban részesülő vagy az EU-ban önkéntes polgári szolgálatot teljesítő európai fiatalok számára. A parlament a főszezonokon kívüli időszakban különösen támogatná a nyugdíjasokat célzó európai idegenforgalmi programot.

Napi Turizmus

  • 

    Téma szerint

    • Túrák a világ 7 új csodájához


      A Quaestor Utazási Iroda új téli katalógusának kétségtelenül legkülönlegesebb ajánlata a Csodavadász program, amelyben az utasok a világ 7 új csodáit látogathatják meg.

  • 
  • 
  • 
  •