x

Egész nyáron maradhat a káosz a brit reptereken

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Egész nyáron maradhat a káosz a brit reptereken

Feltöltve: 2007-07-03

A hétvégi merényletkísérletek nyomán országszerte megszigorították a biztonsági intézkedéseket Nagy-Britannia repülőterein.

Hatalmas sorokban kígyóznak az utasok a repülőterek bejáratánál, ugyanis a hatóságok megtiltották az autósoknak, hogy a várócsarnok közelébe hajtsanak, az utasokat pedig alapos ellenőrzésnek vetik alá. Nem csupán a biztonsági kapun kell áthaladniuk, hanem meg is motoznak mindenkit.

Egy erősen vitatott etnikai „elemzés" alapján igyekeznek kiszűrni a terrorista-gyanús elemeket. Néhány transzatlanti járaton felfegyverzett légi marsallok is utaznak, bár a British Airways csak a legvégső esetben engedélyezi ezt a megoldást; ha súlyos veszély gyanúja merül fel, inkább törlik, vagy halasztják a járatot. A gyanús elemek kiszűrésében segítenek az arcfelismerő rendszerrel működő kamerák, amelyek nagy tömegben is képesek felismerni az ismert bűnözőket.

A kézicsomagok közül is többet nyittatnak ki a szokásosnál. A szigorú biztonsági intézkedések miatt a hatóságok azt kérik, hogy az útnak indulók már három órával az indulás előtt legyenek kinn a repülőtéren, ha Európán kívülre, és k ét és fél órával korábban, ha a kontinensre utaznak. Az ellenőrzés csúcsidőben 60-90 percet is igénybe vehet.

Még kényelmetlenebb azoknak a helyzete, aki az Egyesült Államokba utaznak. Az óceán túlpartján ugyanis szintén megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Akár 90 percbe is beletelhet, mire egy brit állampolgár átesik az érkezés utáni vizsgálaton. A felszállás előtti ellenőrzés pedig három óráig tarthat.

(www.inforadio.hu)