x

A szőlőtőkétől a Palackig

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A szőlőtőkétől a Palackig

Feltöltve: 2015-05-06

Országszerte Budán a Szent Gellért téren van a legjobb hírük a kis magyar családi borospincéknek. A Palack Borbár ugyanis az ő portékájukból válogat a borkóstoló közönség számára. Sőt, május 8-ára a 10 hektár alatti családi borászat képviselőit hívták meg, hogy személyesen mutassák be boraikat, és beszélgessenek a borkedvelőkkel.

A mostani találkozóra az Aklan Pincészetből a Balatonfelvidékről apa és fia érkezik, két fehérbort, egy könnyed, illatos 2013-as cserszegi fűszerest, egy 2012-es behízelgő 2012-es chardonnay-t és némi meglepetésre egy 2013-as syrah-t mutatnak be. Szekszárdról Nagy Ferenc és Nagy Ferencné a Feiszt Pince képviseletében szintén valami szokatlan dolgot hoznak Sub Rosa nevű Syrah Roséjukat 2014-ből, az Erato cuveét 2013-ból és 2011-es finom, könnyed Cabernet Sauvignonjukat 2011-ből. A pénteki beszélgetős-kortyolós-falatozós kóstolóra Kardos Gábor a tokaji Kardos Szőlőbirtok borait hozza: 2013-ból a Ziccert, 2012-ből a Supreme-t és a 2014-es Tündérmese zárja a tokaji bortriót. Etyek-Buda ízeit a Nádas Borműhely reprezentálja az esten. Nádas Szilárd 2014-es Királyleánykát, 2014-es Sauvignon Blanc-t, Öreghegyi 24-et kóstoltat 2011-ből, s a végére a Pinky névre hallgató 2013-as bort. Villányból a Szemes Pince borait Szemes József mutatja be személyesen. A legkedvesebb tételeket vissza lehet kóstolni, és szódát is bátran fogyasztani, amennyi jól esik. A borok között szélen szárított sonkákat, négyféle sajtot, tepertőt, lókolbászt, olívabogyót csipegethet a kedves vendég.

A Palackra a magyar bor és a mediterrán konyha a jellemző, de a tapasokat, tálakat, salátákat a lehetőségekhez mérten igyekeznek magyar termelők finomságaiból megvalósítani. Az étel-ital mellé borászati ismeretekkel és boros teszttel is készülnek. Ezúttal megtudhatjuk, mit jelent az, ha egy bor kézműves. ( Hiszen azt a szót, hogy kézműves, ma már a legkülönbözőbb dolgokra használják, és nem is mindig jelent valami biztatót.)

A kis pincészetek előnye, hogy nem kell egységesíteniük a bort, a nagy mennyiség és az egyenletes minőség érdekében, készíthetnek a saját kedvükre kis tételeket, bátran kísérletezhetnek, vagy ragaszkodhatnak régi-régi ízekhez, kihaltnak hitt fajtákhoz. És végigkísérhetik a szőlőt a tőkétől a palackig. Sőt a Palackig Mivel a borbár vezetőinek szándéka, hogy vendégeiket boros ismeretekkel lássák el, és személyesen megismertessék őket azokkal a borászokkal, akiknek a borait a Palackban inni lehet. A borászoknak pedig mindig vannak történeteik. Nem hiába szaturnuszi ital a bor Hamvas Béla szerint.

Az ÚtiSúgó.hu forralt bor tesztje óta a Palack terjeszkedett, van már belső kóstoló terme, nehéz tölgyfaasztalokkal, sőt terasza is, amely a Dunára és a Gellért hegyre néz, és van galériája (Próféta Galéria), amely képzőművészeti kiállítások mellett koncertek, előadások, irodalmi és zenés estek színhelye. A pénteki boros-falatozós-beszélgetős találkozóra minden teremben és a teraszon is terítenek.

Varga Klára

  • 
  • 
  • 
  • 
  •