x

szállás, Zomba, , Szent Gaál Pincészet

Szent Gaál Pincészet

Zomba - III. Borpince

Nagyításhoz kattintson a képre!

Szent Gaál Pincészet

A Szent Gaál pincészet 2003 közepe óta új tulajdonosok irányítása alatt áll. Új szakmai vezetéssel, új elképzelésekkel, egy alapjaiban megújított borászat lépett a piacra.

SZENT GAÁL
GASZTRONÓMIA,
ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEK

Gasztronómiai alapelveink
A kínált ételeket a frissen kapható, idény jellegű alapanyagokhoz igazítjuk. Így, az itt található ételek csak lehetőséget jelentenek, közülük mindig azokat főzzük, amihez megfelelő minőségű, frissességű alapanyagunk van. Lehet, hogy fácánunk és vadnyulunk lesz, amikor hozzánk jön kacsa és bárány helyett, de abban biztos lehet, hogy friss és minőségi étellel várjuk.

Helyi alapanyagból dolgozunk, lehetőleg magunk termesztjük, termeljük a hozzávalókat, de ha erre nincs lehetőség, akkor a környék kistermelőitől vásárolunk ellenőrzött helyről. Nincs Lidl, Metro stb.

A fűszernövényeket és konyhakerti növényeket, lekvárokat teljesen magunk termeljük, készítjük, és szezonban ezt szolgáljuk fel. Nemsokára a kisebb állatokat is magunk neveljük majd.

Visszanyúlunk a régió gasztronómiai hagyományaihoz, jelenleg a helyi ízek határozzák meg konyhánkat, de dolgozunk egy új étlapon, amellyel a magyar konyha megújítására teszünk majd kísérletet.

Minél kevesebb előregyártott anyaggal dolgozunk, kenyeret, kiflit, pogácsákat is magunk készítjük, sőt a réteshez való tésztát is magunk nyújtjuk. Szintén helyben készülnek a kolbászok, szalámik, és a levesbe való tészták. Az ételekhez felszolgált kenyeret hagyományosan, kovásszal magunk készítjük és a búbos kemencében sütjük ki.


Gourmet menük

5 fogás 7000Ft (a pincészet által az ételekhez válogatott prémium borokkal 10 000Ft)
6 fogás 8000Ft (a pincészet által az ételekhez válogatott prémium borokkal 11 000Ft)

A teljes gourmet menü:
Libamáj tésztagyűrűben lilahagyma lekvárral és körte chutney
Galambleves rántott borsóval
Fogas kadarkás vajmártással
Galambsült birsalma variációkkal és burgonyakrémessel
Menta és citromfű sorbet
Gemenci szarvas sült juhtúrós derelyével és boros körtefagylalttal
Málnás vargabéles


SZENVEDÉLYÜNK A BORKÉSZÍTÉS
A Szent Gaál pincészet 2003 közepe óta új tulajdonosok irányítása alatt áll. Új szakmai vezetéssel, új elképzelésekkel, egy alapjaiban megújított borászat lépett a piacra. Termelésünket drasztikus terméskorlátozás és új módszerek jellemzik. Szeretnénk egyedi arculatú borokat készíteni, ami kiemeli a borvidék és a pincészet stílusát. Boraink ezért nem feltétlenül felelnek meg a trendnek, mert szeretnénk megkülönböztethetőek lenni. Jól példázza ez a Kadarkához való hozzáállásunk. A Kadarkából a közízlésnek megfelelően mindenki testes bort próbál készíteni. Mi ellenben az egészfürtös erjesztéssel még kevésbé testes Kadarkákat készítünk, mert a Kadarka értékeit az illatában és az ízében véljük meglelni és nem a testében. Véleményünk szerint ez határozza meg gasztronómiai helyét is. A barrique hordók használatát is csak olyan mértékig támogatjuk, amíg nem veszi el a bor karakterét, és nem uniformizál. Nem a divatot akarjuk követni, hanem a borban rejlô egyéniséget és értékeket kívánjuk feltárni. Olyan bort szeretnék készíteni, amely nem keverhetô össze másokkal.

Szent Gaál Kastély borok
A Szent Gaál Kastély név alatt megjelenő borok az utóbbi időben komoly piaci előrelépést értek el. Ez két tényezőek köszönhető. Egyrészt emelkedett a minőségük, másrészt az új tulajdonosok 2003-as belépésük után jelentősen csökkentették ennek a sorozatnak az eladási árát. Így a Szent Gaál Kastély borok az egyik legjobb ár/érték arányú borrá változtak a piacon. Ez piaci pozícióit jelentősen javította és eladásaikat több mint háromszorosára növelte. A sorozat tagjai kiváló szekszárdi dűlőkben szüretelik, kizárólag ládába és nem konténerben. Az átlagos terhelés 2-3 kg/tőke, a borok irányított erjesztéssel készülnek. A sorozat vörösbor tagjai egységes 330 milliméter magas Bordelease Elegance üvegben kerülnek forgalomba, természetesen ez alól kivétel a Badarka.

Prémium kategóriájú borok
Ezek a borok – néhány számunkra fontos ponton – különböznek a Szent Gaál Kastély boroktól. Csak a legjobb területek termése kerülhet be ebbe a válogatásba, a terhelés legfeljebb 1,2-1,5 kg/ha. A szüret ideje gyakran kitolódik a másik sorozathoz képest, ami jobb érettséget biztosít, de nagyobb kockázattal is jár az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. A borokat 12-18 hónapig érleljük barrique hordókban. Magyar hordókat használunk, a Trust és a Budapest Kádár hordóit, de kísérletezünk más hordókkal is. A borokat, hogy arcukat ne veszítsék el és ne csak a hordó karaktere domináljon bennük, csak kisebb részben tesszük új hordókba, így próbáljuk megőrizni a dűlő és a fajta jelleget. Ezeket a borokat csak azokban az években készítjük, amelyben ennek a kategóriának megfelelő minőségű szőlő terem. A sorozat minőségére jellemző, hogy a 2005-ös évben két tagját küldtük el a bordeaux-i Challenge International du Vin nevű borversenyre és az egyiket arany, a másikat ezüst éremmel jutalmazták, ami Magyarországról a legjobb eredmény volt vörösbor kategóriában.
étterem info