x

szállás, Balatonfüred, , Koczor Pince

Koczor Pince

Balatonfüred -

Nagyításhoz kattintson a képre!

Koczor Pince

A szőlő és a bor szeretete családi örökség. A Koczor család már 1815-ben szőlőt művelt a Balatonfüredtől északnyugati irányban 8 km-re fekvő pécselyi Derékhegy lankáin. Ma 23 hektárnyi szőlőültetvényen gazdálkodnak, amelyek a Balatonfüred- Csopaki borvidékhez tartozó Baltonfüred, Pécsely, Vászoly festői szépségű domboldalain találhatóak. A dombok védelmező karéja, a melengető napsugárzás, a Balaton közelsége biztosítják, hogy az odafigyelő, verejtékes munkával gondozott szőlőtőkék őszre megérleljék gyümölcsüket.

Balatonfüred-csopaki borvidék szőlőtermő területe méretét tekintve közepes: kilencedik a sorban a 22 magyar borvidék között, de a legjobbak mellett foglal helyet, ha adottságokról van szó. Borász szemmel nézve a nagy lehetőségek hazája ez. Tagolt domboldalain különleges, a szubmediterrán éghajlatra emlékeztető klíma uralkodik, az itt kialakult egyedi „terroir-ok” változatos talaján pedig első osztályú szőlő termelhető.
A fajták tekintetében hagyományosan „fehérboros” a vidék. Elsősorban Olaszrizlinget, Szürkebarátot és Ottonel Muskotályt szüretelnek a gazdák.

A vidék kellemes, bűbájos és hívogató. A domboldalakon 150–200 éves présházak tanúskodnak arról, hogy valaha minden család érintett volt itt a szőlőművességben. Régen úgy tartották, hogy aki tavasszal nem megy fel a szőlőhegyre metszeni, azt a szilveszter már a temetőben találja. Ma már nem ritka, hogy az is épségben átvészeli az évet, akinek nincs szőlője a környéken, de a borászok szerint ez csak a vakszerencse műve.

A vidék hagyományait követve a Koczor Pince tulajdonosai is elsősorban fehér fajtákat termesztenek. Szőlőik Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben, összesen 23 hektáron terülnek el, első osztályú talajon, és kiváló mikroklímájú helyeken. Kilenc fajtával foglalkoznak, amelyek között természetesen az Olaszrizlinget tartják a legfontosabbnak, mert ez a szőlő testesíti meg leginkább a borvidék karakterét.

A szőlőmunkák döntően befolyásolják egy-egy évjárat minőségét. A Koczor Pincészet is egyedi és kifogástalan borokat kívánnak készíteni, ami elképzelhetetlen tökéletes minőségű alapanyag – a szőlő – nélkül. Ezért a tőkék és a gyümölcs gondozását kiemelt figyelemmel végzik.

A szőlők „tövében” épült hagyományos, kis présházaik a családi gazdaságot hat generáción keresztül szolgálták ki, de a termőterületek növekedésével kapacitásuk már nem bizonyult elegendőnek. Ezért 1997 elején egy új pince építését kezdték el Balatonfüred nyugati határában, a Bocsár dűlőben. A beruházás 2005-ben fejeződött be, és ezzel egy minden igényt kielégítő épületegyüttessel gazdagodott a borászat.

A Koczor Pince tulajdonosai kötelességüknek ézik, hogy az új, modern technológiák alkalmazása mellett, megőrizzék és továbbadják azokat a szőlőművesi és borkészítési tradíciókat, amelyek a családban apáról-fiúra szálltak az évszázadok során. Ennek eredményeként egyéni íz,- illat,- zamatvilággal, saját személyiséggel rendelkező borok kerülnek ki pincékből.

A borbemutatókat folyamatosan szervezik, és igény szerint alakítják ki. Kisebb baráti társaságokat és nagyobb, 50-80 fős csoportokat is fogadnak előzetes bejelentkezés alapján.

Szálláshelyet is kínálnak azok számára, akik hosszabban kívánják igénybe venni a pincészet nyújtotta örömöket. Látogatóik számára két és három ágyas szobák állnak rendelkezésre.
étterem info