x

Harsány és elegáns olaszrizlingek a Sofitelben

Harsány és elegáns olaszrizlingek a Sofitelben

Az idei Olaszrizling Októberen, a Sofitelben hatvanhét magyar borászat – köztük rengeteg fiatal - olaszrizlingjét kóstolhatták meg baráti áron az érdeklődők. A budapesti nagy kóstoló idejére a Winelovers idén is felálllított egy tízes listát a helyszínen kóstolható borok legjobbjaiból.

A benevezett 53 tételből Figula Sáfránykert Olaszrizling Selection 2013-ja lett a legjobb. A dobogón végzett még Szászi Endre Badacsonyi Olaszrizlingje 2012-ből és a Fodorvin Aszófői Olaszrizlingje 2013-ból. Az én egyik fő kedvencem a Borbély Családi Pincészet 2011-es olaszrizlingje a tízes lista legalján kapott helyet. A legjobb rizling alapú házasításnak a zalai Bussay birtok 2013-as Esküvé bora bizonyult.

A Balatoni Kör idén a borászösszefogás újabb eredményével állt elő: bemutatták a BalatonBor régiós ernyőmárka emblémáját, amely az ország első régiós boraira kerül. A Balaton régiós bora az olaszrizling lesz, amely szigorú kritériumok szerint készül, palackozása, mennyisége, ára is szabályozott. A borászok januárig csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, de már most sok közismert és kevésbé ismert pincészet jelentkezett a szervezőknél.

Ax, Laposa, Jásdi, Pálffy, Borbély, Söptei, Skrabski, Zelna, Dobosi, Homola, Pócz, Bujdosó, Istvándy, Beöthy, a Csobánci Bormanufaktúra, Szeremley, Légli, Szt Donát Csopak, Váli, Trombitás, Effendy már ott van azok között, akiknek a régiós olaszrizlingjei április táján a nagyközönség elé kerülnek. A BalatonBor középkategóriás bor, ajánlott nagykereskedelmi ára 700 Ft, a bolti ár 850 Ft, a pinceár 1450 Ft lesz. A címkén rajta lesz a pincészet neve és a közös címke is. A cél, hogy Magyarország is kiléphessen régiós borral a nemzetközi piacra, és eredményesen versenyezhessen a legismertebb és legjobbnak tartott borokkal.

A Rizling Generáció saját bort készít

A Sofitelben rendezett borkóstolón mutatkozott be a Rizlingeneráció is, amely a Balatonfüred környéki borászok egyesülete (Dobosi, Feind, Fodorvin, Kálmán, Mészáros, Lídia Borház, Schieszl, Söptei, Szabó és fia Pincészetek). Területi és generációs alapon szerveződnek, céljuk, hogy népszerűsítsék a térséget, olyan szőlő- és bortermesztési startégiát kívánnak kidolgozni, és követni, amely ösztönzi a bortermelést. Terveznek egy régiós szintű közös bort is. Céljuknak tartják, hogy a térség vendéglőiben a ház bora mindenütt helyi bor legyen. A szép tervekre inni is kell, fogtam az 1500 Ft-ért bérelt masszív kristálypoharamat, és oda is tartottam néhány üveg alá.

A fröccstől a desszertig

Az olaszrizlingben az a jó, hogy multifunkcionális bor. Lehet harsány, de tud metszően, szikrázóan száraz lenni. Tud egész este mozizós és sima, úgymond jól érthető, vagyis szinte sematikus, halk szavú éttermi bor lenni. Lehet elegáns, mint egy fölékszerezett dáma, és lehet príma, nagyon édes, mégis illatos-üdítő desszertbor.

Az olaszrizling mostani kultuszát nem olyan magától értetődően érte el Magyarországon, mint a németek kedvenc rajnai rizlingje. Nem volt Magyarország kedvenc bora. Nálunk jó ideig tartotta magát a nézet, hogy az olaszrizling csak fröccsbornak jó, és fröccsnek a kicsit hibás, semmilyen bor való. A 2010-es évek táján, ha valaki készített egy szép olaszrizlinget, akkor azt bizonyította, hogy ebből a fajtából is készülhet elegáns, sokféle igényt kiszolgáló bor. Ma már erre semmi szükség, egy generáció már abban nő fel, hogy az olaszrizling a legelengánsabb fogás mellett is jól mutathat.

A Bujdosó 2014-es Torony nevű bora fröccsfronton is rögtön rácáfol minden előítéletre, leginkább úgy lehetne jellemezni, ahogy Marilyn Monroe-t egy rosszmájú kolléganője: „Marilynen ott is van domborulat, ahol ehhez más nőn hely sincsen.” A Torony ilyen csupa domborulat bor, savai meghökkentő teltséggel törnek elő az íztestből, fröccsben sem veszíti el különleges, életteli karakterét. A Borbély Bács-hegyi rizlingjei szépségesen egyensúlyoznak a fajtajelleg és a térség jellegzetes ízei, karakterjegyei között. Ha egész este pár pohár borral üldögélnénk, arra Borbély a legjobb. A keceli Béla Borászat a Kunsági borvidékről egy késői szüretével kápráztatott el. És még a homoki borokra mondják, hogy könnyű kis borocskák!

A Mészáros 2009-es késői szürete olyan szép volt, hogy a megrögzött szárazborosok is kétszer kóstoltak belőle. Mészároséktól hallottuk újra a régi borászbölcsességet is: van, amikor a bor elkészíti magát, de van, amikor nekünk kell elkészíteni. Hova lett a poharam?

Az igaz, hogy tavaly szeptemberben sokfelé nem volt valami jó idő, és az előző évek sem mindenütt hoztak ideális őszt, de ez nem mindig akadálya annak, hogy szép és különleges borok készüljenek. Pálffyék egyetlen tételt hoztak, és az önmagáért beszélt! De szép, szikrázóan száraz, divatos borokat kóstoltam Szent Donátnál is. Néhány jegyzett névnél viszont olyat, amire sok szót nem vesztegetnék. Nem sikerülhet mindig minden.

Feindet sokan az éjszakai szórakozóhelyek ház borairól ismerik. Kíváncsi voltam, milyen a többi. A száraz nem ízlett annyira, a másik, az édeskésebb szerintem kifejezőbb volt. Bezericséknél is ittam finomat. Voltak olyan pincészetek, akik ezúttal is hozták a szokásos formájukat.

A hosszú évek alatt egyre inkább megszeretttem a magyar borokat, és azt a világot, ahol még emberi tartás és igazi összetartás is van. Ezért jó látni, hogy nem csak a kóstolók, hanem a borászok között is sok a fiatal.

Az nem tetszett annyira, hogy egy percre letettem a poharamat, és mire újra kellett volna, már senki nem látta, nem tudott róla, holott 1 500 Ft-ba került. Varga Klára