Franciaországból származik, bőtermő.
align=left
A világfajták megjelenésével sokan temetni kezdték itthon a fajtát, de az utóbbi évek kísérletezései a fajta gazdag ízvilágát és különleges minőségét igazolják. A hosszú évtizedekig csak kocsma borként ismert olaszrizling majdnem minden borvidékünkön megtalálható. Karakteres, változatos ízeket produkáló, határozott savakkal rendelkező bort ad. Csak az imázsán kell egy kicsit javítani.
Elsősorban a Balatoni borvidékeken és Siklóson jellemző. Magyarossági termőterülete: 5.649 ha, és ezzel a legnagyobb területtel rendelkező fehérszőlő hazánkban.
Aperitifként, káposztás ételekhez, hideg sültekhez, hideg halakhoz, savanykás ízű ételekhez, magyaros vegyes ízelítőhöz, zöldfűszer domináns ételekhez, kecskesajthoz képzelhető el.