x

Szőlőfajták

Cabernet Franc

A világ legismertebb és legkedveltebb kékszőlője. A világon mindenhol termesztik ezt a bordói eredetű fajtát.

Cabernet Franc
align=left

Késői érésű fajta, a betegségekre kevéssé hajlamos, ellenáll a lisztharmatnak, a rohadásnak is. A belőle készült bor mélyvörös színű, csersavtartalma jelentős, extraktja nagy. Illatában a piros bogyós gyümölcsök, a fűszeresség a jellemző, hosszú utóíz jellemzi. Testvérével a Sauvignonnal sok közös tulajdonságuk van. Az egyik az, hogy mindkettő kiemelkedő minőségű bort ad, mely csersavban gazdag. A cabernet franc önállóan is, de más borokkal házasítva is kiváló, legtöbbször sauvignonnal és merlottal keverik, ez a francia cuvée (cabernet franc, sauvignon, merlot).

Mint a legtöbb nagy beltartalmú vörösbort, a franc-t (és a sauvignon-t) is égetett tölgyfahordóban (barrique) érlelik. A fa hatására – mikrooxidáció révén – a fiatal, érő borban lévő csersav finomodik, ill. a fa még plusz tannint old a borba. A fahordós érlelés révén különleges aromák, ízek és zamatok kerülnek a vörösborba, a legtöbbször a különböző fűszerek, a dohány és a kellemes füst tűnnek fel. A barrique érlelés azon túl, hogy különleges ízekkel „öltözteti” fel a bort, annak eltarthatóságát is növeli. Itthon igazi otthona (sauvignonnal együtt) a magyar mediterrán, Villány, de tőle északabbra Szekszárdon is jól érzi magát a fajta.

A nemes húsokhoz illik ajánlani, már azért is, mert karaktere inkább a fűszeresebb, nehezebb húsételekhez igazodik, másrészt egy nemes ételhez, nemes bor illik.

Bélszínből készült ételek, hátszínből készült ételek, vadételek, barnamártással kínált húsételekhez, fűszeres, kemény sajtokhoz ajánlott. Az angolosra sütött marhahúsételekhez a fiatal, csersavdús cabernetek a legjobbak, ugyanis a friss, éretlen tanninok jobban harmonizálnak a frissen sült, kissé véres ételekkel, mint a lekerekedett, idősebb, puhább csersavú cabernetek. Azok, inkább a főzéssel, párolással készült ételekhez ajánlható.