x

Jégszörfösök

Jégszörfösök

Ha valaki nyáron már megtapasztalta a szörfözés élményét, hajtja a kiváncsiság, milyen lehet a téli szezonban is kipróbálni a száguldást. A jégszörf állítólag a szabadság különleges érzését nyújtja, de nem mondató veszélytelen sportnak. Valamit valamiért...

A szörf nyári változatával ellentétben ez az eszköz kis szélben is működik: kettes-hármas erősségűnél már vígan lehet hasítani vele. Kezdetnek persze ez is elég, hiszen a jégen esni nem ugyanaz, mint amikor a hullámok közé csobbanunk. Komoly sérüléseket lehet begyűjteni, ezért a védőfelszerelések használatát nagyon komolyan kell venni. De erről később...

Havon is, jégen is...

Hasonló sporteszköz barkácsolásával már több évtizede, sokszor és sokan próbálkoztak, de az utóbbi évekig nem nagyon sikerült megoldani a manőverezés kérdését.
De hát mit ér a száguldás fordulások nélkül? Egy kanadai magyar, Csepregi Károly néhány éve kifejlesztette a modern jégszörf egyik alaptípusát, ami azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül. Egy hazai cég fejlesztéseinek köszönhetően már annyira fordulékonyak az új modellek, hogy már az úgynevezett freestyle jégszörfözésnek is vannak hódolói. Az itthoni fejlesztések egyik úttörője Kucséber Ferenc, aki már 1981-ben kísérletezett ezzel a sporttal.

A deszka

A jégdeszka természetesen alapvetően eltér a vízi változattól, mind formailag, mind felépítésében. Néhány típus hátsó részén egy korcsolya található, ez biztosítja az egyenes futást. A deszka oldala hasonló kiképzésű, mint a snowboardoké. Ez biztosítja a könnyű kanyarvételt.
A freestyle változatnál a deszka orrára lépnek, megemelve a hátsó részt, így különböző pörgő-forgó trükköket is be tudnak mutatni a jégen. Érdekes módon a vitorlázat nem változott, a nyári felszerelést nyugodtan lehet ilyenkor is használni.

Fűzfő és a Velencei-tó

A hazai jégszörfösök egyik paradicsoma a Fűzfői-öböl. Itt általában tükörsima a jég, ami nem jellemző a Balaton minden részére. A fővároshoz való közelsége miatt sokan járnak a Velencei-tóra is. Ahogy egyre jobban belejövünk a dologba, úgy gyorsulhat a tempó: a jégszörf fő csábító ereje, hogy hatalmas sebességeket lehet elérni. A 70-80 kilométeres száguldás viszonylag kis szélben sem ritka, kedvező körülmények esetén a profik akár három számjegyű tempót is mérhetnek. Tehát a veszély, mint már említettem, viszonylag nagy, ezért feltétlenül kell beszélni az óvintézkedésekről is.

Protektorok nélkül tilos!

Az első és legfontosabb a bukósisak viselése. Bár a gyakorlott jégszörfösök állítják, hogy egy nagy sebességű esést is „ki lehet csúszni”, a fej azonban egy kisebb koccanásnál is nagyon veszélyeztetett. A kar-, könyök-, térd- és gerincvédők segítenek megelőzni a zúzódásokat, töréseket. Természetesen a megfelelő kesztyű is alapkövetelmény, indokolt esetben pedig az úgynevezett „szárazruha”, ami egy esetleges beszakadásnál véd az azonnali átnedvesedéstől.
Természetesen, hogy az ilyen baleseteket megelőzzük, mindig érdeklődjünk a helyiektől, hogy milyen a jég állapota, alkalmas-e a biztonságos sportolásra. Még ez esetben se induljunk egyedül útnak, és jó, ha a mobilunkat vízhatlan tokban tároljuk. Életet menthet, ha mindig van nálunk kötél, akár egy idegen bajba jutott társunkon is segíthetünk.

Folyamatos a fejlődés

A jégszörf technikai sport. Mind a felhasznált anyagok, mind a kialakított formák területén folyamatos a változás, új trendek, irányzatok alakulnak ki. Ezért akit komolyabban érdekel ez a sport, az interneten való tájékozódás után érdemes oktatóhoz fordulnia, ahol vendégszörföt is lehet bérelni. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy ez a mi világunk, csak akkor érdemes beruházni a viszonylag drága felszerelésbe. Jó hír, hogy a gyakorlott szörfösök akár negyedóra alatt is képesek elsajátítani az alapokat...
-vp-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny