x

Bringával a Túr partján

Bringával a Túr partján

Magyarországi barangolásainkat a legtávolabbi szeglettel kezdjük. Én 2005-ben jutottam el ide először, de azóta is minden évben visszavágyom. Nemcsak azért, mert egy fővárosi ember számára ez az út egy húszévnyi időutazással is felér (természetesen visszafelé az időben), hanem mert a szinte érintetlen táj, az emberek közvetlensége és a rengeteg látnivaló mind különleges élményt ígér.


A Túristvándi vizimalom

A viszonylag nehéz megközelítés miatt érdemes ide autóval érkezni (Budapesttől mintegy 350 km), de a kerékpárokat semmiképpen se hagyjuk otthon.
A vizimalom Túristvándiban
align=left Szálláshelyünk és bringatúránk kiindulópontja az egyedi atmoszférával bíró Túristvándi, a Túr partján fekvő apró falucska. Különlegessége a több száz éves, de máig is működőképes vizimalom, amit ugyan már nem használnak rendeltetésének megfelelően, de a turisták kedvéért naponta többször elindítják a kerekeket. A kiszélesedő Túr partján zakatoló vizimalom, a környező fák, vizinövények és a gazdag állatvilág együttese szinte népmesei hangulatot áraszt. Nagyobb ünnepekkor, például húsvétkor szép számmal el is árasztják a turisták, de hétköznap érintetlen csend honol a környéken. Aki nyugalomra vágyik, annak tehát érdemes a túrára a csendes hétköznapokat igénybe venni, természetesen ilyenkor szállást is könnyebb találni, akár a malom közvetlen közelében.

Szatmárcseke


Szatmárcseke
align=left Néhány kilométerre Túristvánditól található Szatmárcseke, amit mintegy húsz perc alatt kerékpárral is kényelmesen elérhetünk. Különleges hely ez is, itt található az ország talán egyetlen csónakos-fejfás temetője. Hogy a csónak alakzat mit jelképez, arról folynak még a kutatások és találgatások, mindenesetre megejtő látvány a hosszú sorokban elhelyezkedő fejfák látványa. De másról is nevezetes ez a temető: itt nyugszik Kölcsey Ferenc, akinek sírjához minden magyar embernek illik az életében legalább egyszer elzarándokolni. A kő síremlék szelíden magasodik ki a szépen ápolt virágoskertből. Az élelmes helyiek apró fejfa-szuvenírekkel látják el a turistákat, ami jelzi: a környéken létező hatalmas munkanélküliség arra készteti az embereket, hogy minden lehetőséget megragadjanak egy kis pénzkeresetre.

Nagyar


Ha délnyugati irányban továbbindulunk, hamarosan Nagyar nevű településhez érkezünk. Itt is érdemes elidőzni egy rövidebb időt annak az öreg, kocsányos tölgynek a maradványainál, amelynek tövében a hagyomány szerint Petőfi 1847-ben „A Tisza” című versét írta. Sajnos az öreg fa 1996-ban elpusztult, hogy villámcsapás vagy gyújtogatás áldozata lett-e, máig nem tudni. Az öreg, méltóságteljes törzs azonban a helyén van, mellette néhány éve egy új fát ültettek.

Csaroda, Tákos


Csaroda
Align=left Néhány kilométer múlva Tivadarnál lépjük át a Tiszát, hogy aztán Tarpa felé vegyük az irányt. Itt található az Észak-Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma, amely felújítva várja a látogatókat. Itt a főútról letérve Gulács irányába, hamarosan jobbra kell fordulnunk egy mellékúton, amelyen eljutunk bringatúránk utolsó előtti állomásához, Csarodára. A falu legfontosabb nevezetessége a XIII. században, késő-román stílusban épült református templom. Hogy a hajdani építők jól döntöttek, hogy a Csaronda-patak árterületéből kiemelkedő szigeten (szárazulaton) építették a templomot, azt a közelmúlt eseményei is fényesen bizonyítják. A 2001-es nagy tiszai árvíz után több, mint száz házat kellett újjáépíteni a faluban, de az áradás a templomtól néhány méterre megállt.
Tákos
align=right A templom körerkélyes tornyát zsindellyel borított tűhegyes sisak díszíti. A szépen felújított belső térben többszáz éves falfestmény-maradványokat láthatunk. Néhány méterre az épülettől egy gyönyörű fa haranglábat is találunk, bár ez jóval fiatalabb építésű, mint maga a templom,
Nem tudom, hogy ez az épület csodálatosabb-e, vagy a bringatúránk végállomásánál található tákosi templom. Igazi különlegesség, nagyon kevés hozzá hasonló maradt fenn nemcsak az országban, hanem az egész kontinensen. Mezitlábas Notre Dame-nak is nevezik. Már anyaga és méretei is különlegesek. A templom földje döngölt agyag, a fa bútorzat nagy része a XVIII-ik században készült. Fantasztikus látvány a különleges festett kazettás mennyezet, amelyet Asztalos Lándor Ferenc készített 1766 és 1784 között. Az épület különálló fatornya is korabeli, formája nagyon jellemző erre a vidékre.

Vissza a malomhoz


Tákosról érdemes időben elindulni, hogy még sötétedés előtt visszaérjünk Túristvándiba. Az oda-visszaút nem túl rövid, mintegy 75 kilométer, de végig sík terepen tekerhetünk, így egy kis rákészüléssel bárkinek ajánlható. Túristvándiba visszaérve keressék meg Makay Bélát, a „Tanár urat”, számos könyv szerzőjét, aki szívesen viszi el az érdeklődőket egy hagyományos eszközökkel történő éjszakai halászatra a Túr-partra, ami nemcsak látványos, de általában eredményes is. A Tanár úr nappal gyógynövény-túrákat is szervez, és egyénre szabott különleges gyógyteákat is összeállít.

Mire vigyázzunk?


A bringatúra mellett sok egyéb lehetőségünk van a természet és a környék felfedezésére. Kenuzhatunk a Túron, járhatjuk a környék érintetlen erdőit és mocsaras rétjeit, természeti szépségek, különleges fotótémák után kutatva. A kullancsoktól errefelé nem kell tartanunk, egyik emberre veszélyes kórral sem fertőzöttek.
align=left Annál inkább érdemes a lábunk elé néznünk az erdőben és réteken, különösen a magas fűben, és vastag bakancs sem árt, ha van rajtunk. Az országnak ez az egyik olyan apró területe ugyanis, ahol a keresztes vipera él. A vipera félénk állat, közeledtünkre elmenekül, de ha véletlenül rálépünk, akkor szinte biztosan visszacsap és a lábunkba mar. A Kiskunságban élő rákosi (parlagi) viperával ellentétben a keresztes vipera marása halálos is lehet. Ellenszérum és segítség legközelebb a mintegy száz kilométerre található Nyíregyházán található, úgyhogy nem árt vigyázni.

Fotózzunk!


A környék varázslatos szépségeit mindenképpen érdemes megörökíteni. A mai apró gépek korában nem megerőltető egy gép cipelése még egy bringatúrán sem. A jól sikerült alkotásokat természetesen fotópályázatunkra is beküldhetik.

Vinnay Péter